Hoe heb jij stilgestaan?
Vaak willen we geluk: nu en altijd.
Afzien vinden we lastig. We kiezen voor geld, omdat we anders schaarste ervaren. We kiezen voor een gejaagd leven. Altijd druk, druk druk, en ontberen de rust.
In de vakantie moeten velen afkicken. We ervaren vaak onrust en moeten weer leren een tandje lager te gaan. Dan kunnen we weer even genieten van wie we van binnen zijn, en met een beetje mazzel van de mensen om ons heen. Waarna het meestal snel tijd is om weer huiswaarts te keren.
Verlangen geeft ons gemis weer
Ons ervan bewust zijn dat we ergens naar verlangen, betekent dat er nu iets mist. Andersom ook: wanneer we gemis ervaren, weten we dat we naar het tegenovergestelde verlangen. Dit wetende, moeten we iets gaan doen of laten om dat groeiende verlangen te leven.
Let wel op! Soms verwarren we ons verlangen met een vlucht om van iets weg te gaan. Meestal de leegte of onze eenzame gevoelens. Het moeilijkste is vaak dat we geen maatjes met onszelf zijn, maar dit terzijde.
Ik vind het zo erg te horen dat mensen er iedere vakantie weer aan toe zijn om weg te gaan. We leven blijkbaar van de ene naar de andere vakantie toe. Wat dan met de tussenliggende periode. Hoe zit dat dan? We hebben ongeveer 5 weken per jaar vrij; de rest breng je op het werk en thuis door. Daar krijg je hopelijk ook energie en voldoening van?! Je werk mag toch hopelijk wel een beetje leuk zijn?
Wees zeker dat je niet van het ene in het andere vlucht – onder het mom van verlangen
Herkenbaar? Je wilt een andere baan. Meestal zonder nadenken – omdat de automatische ladder wordt betreden zoals wij mensen dat doen. Toch kan die andere baan – een trede omhoog zeg maar – ervoor zorgen dat we ander werk gaan doen waar we onszelf niet meer in kunnen vinden. Die salarisverhoging geven we uit aan het kopen van nog meer moois in plaats van aan het opdoen van ervaringen – wat echt gelukkig maakt. Dan is de vraag of die promotie ons wel echt gelukkiger maakt, of dat het een verkapte vorm van onze zoektocht naar erkenning is geweest.
Jouw verlangen
Maak voor jezelf eerst helder wat je echt wilt in je werk en leven. En vooral waarom je dat wilt. En denk in heel erg kleine stappen. We hoeven niet altijd rigoureuze veranderingen door te voeren om ons leven mooier te maken. Elke dag een stapje die je volhoudt werkt veel beter. Bedenk waar je energie van krijgt en waar je energie lekt. En begin nu. Al is het maar 1 minuut per dag. Vind je het lastig om te bedenken hoe en wat? Dan kom je gewoon bij mij. 😉
Investeren in een voldaan leven
Verandering is vaak eerst vermindering van geluk om later meer geluk te ervaren. Want onze hersenen zijn gericht op de korte termijn. Dus wanneer het anders gaat dan het gewend is, gaat het apparaat steigeren en dat merk je aan allerlei belemmerende gedachten die angstige gevoelens geven. Hoe meer stress we ervaren, hoe lastiger het voor ons brein is om de lange termijn te overzien. We zijn dus vooral niet ons brein. Wij sturen het hele orkest van gevoelens aan. Het is de kunst om kleine stapjes te zetten, zodat je hersenen erin mee kunnen en jij je verlangen leeft: jouw gelukkige leven.
Tot slot dit
In een score van nul tot tien: Hoe vaak ervaar jij dat je druk bent? En zeg je dat dan ook? Mocht je boven de vijf uitkomen dan voel je mogelijk ook het een en ander in je lichaam. Neem mentale rust. Ban prikkels uit. Maar beweeg! Ga de natuur in. Doe eens iets wat misschien niet van je wordt verwacht. Doe wat je vroeger leuk vond. Ga vooral veel en lang de natuur in. Voel jezelf. Kleine stapjes. Al begin je met een minuut per dag. Maar hou vol. Iedere verandering is er een.
Heb het goed.
Mocht je het samen willen doen, juist omdat je op zoek bent naar
meer verbondenheid en plezier.
Kijk dan eens bij ons jaarprogramma ‘Meet Your Sisters’.