teamcoahing - vastgeroeste patronen - coach Leeuwarden - FrieslandHoe je meer eigenheid kweekt, terwijl je dagelijks wordt geconfronteerd met die gekmakende ratrace

Een blog over het leiden van een leven dat niet het jouwe is – inclusief tips voor meer eigenheid en innerlijke rust

 

Het vervolg op mijn vorige blog: ‘Weten – en vooral voelen wat je te durven hebt – en dat dan ook doen’

Over de pijnlijke gevolgen van het niet doorleven van je puberteit, doordat je als kind niet in de juiste omstandigheden verkeerde je eigenheid voldoende vorm te geven. Ik schreef dat we als gevolg van het niet puberen zo rond onze 2e levenshelft in de knel raken. In dit blog leg ik uit hoe te weinig eigenheid je leven on hold zet. En ik heb ook goed nieuws!


Wat bedoel ik nou eigenlijk met ‘eigenheid’?

Van Dale heeft het woord eigenheid niet opgenomen, dus daar worden we niets wijzer. Authenticiteit wordt wel beschreven, namelijk als echtheid. Prachtig woord, maar wie bepaalt dan of het echt is? Wiki schrijft het volgende over eigenheid; ‘Dat wat iemand niet gemeenschappelijk heeft met anderen, maar kenmerkend is voor die persoon zelf’. Mmmm. Dat niet persé.

 

Eigenheid gaat over aangeboren en aangeleerd gedrag

In onze pure natuurlijke vorm komen we ter wereld met allemaal ons eigen en unieke dna-pakket wat haar uitwerking in het interpersoonlijke leven vindt (het vooraardse leven buiten beschouwing gelaten). In samenspel met de omgeving waarin we zijn opgegroeid, en onze persoonlijke ervaringen – gebaseerd op ons denken (IQ),
voelen (EQ), handelen (lichaam), en ons innerlijk weten (Intuïtie) – worden we gevormd.

 

Eigenheid gaat over afweer

We krijgen er allemaal mee te maken; met afweergedrag. Afweergedrag beschermt ons tegen een mores die niet overeenkomt met onze pure vorm. Als kind zijn we voor onze overleving afhankelijk van onze opvoeders.

Simpel voorbeeld: wanneer moeder boos raakt als de thee omvalt, dan leren we meer alert zijn. Die alertheid plaatsen we dan tussen onszelf en het ontvangen van onvoorwaardelijke liefde (en erkenning). Zo raken we op bepaalde wijze verstrikt in onze zelfliefde, want 50% van ons bestaat uit moeder.

 

Eigenheid volgens mijn definitie

Eigenheid vraagt om een hoog niveau van bewustzijn op 4 niveau’s: fysiek, mentaal, emotioneel en energetisch. Eigenheid wordt gevormd door de mate waarin we onszelf in de ander herkennen – en de ander in onszelf. Het toont zich in de vorm van innerlijke rust, vreugde en betekenisgeving, kwetsbaarheid, kracht en onvoorwaardelijke liefde voor al onze guts & glory.

 

Dan kom ik tot drie verstrikkingen die getuigen van te weinig eigenheid –
waardoor je gevangen zit in die gekmakende ratrace

1) IDENTITEIT – IMAGO – VERWARRING

Misschien herken je het wel? Op het werk sta je bekend als die vlotte, vrolijke, meedenkende professional (imago), terwijl je ‘s avonds gesloopt thuiskomt, opnieuw achter de laptop kruipt, omdat de lengte van je to-do lijst killing is en je behoorlijk op de zenuwen werkt. Het werk móet af.

Het kan zo zijn dat je energie lekt doordat je overdag te weinig concentratie opbrengt, omdat je meer vraaggericht werkt en minder vanuit jouw idee en opvatting (identiteit). Dit doen we onbewust als gevolg van onze afweer. We willen immers erkenning. Daarom laten we gewenst gedrag (verwarring) zien – in de hoop dat we als mens gezien worden. We zijn te veel afgevuurd op onze cognities en missen werkelijke voldoening.

Gevolg

Je voelt je futloos en kampt mogelijk met lichamelijke ongemakken. Je ervaart geen werkelijke verbondenheid. De kans op een burnout of depressie af te stevenen, lijkt reëel.

 

2) WAT – JE – ZEGT – BEN – JE – ZELF – VAKJES – DENKEN

We doen het onbedoeld allemaal. Hiermee bedoel ik een vorm van denken die is gestoeld op jouw wereldbeeld en de mores binnen een systeem (team, gezin of organisatie) – waarbij we niet openstaan voor nieuwe informatie. Bijvoorbeeld ‘Zo hoort het, ‘Zo ben ik nu eenmaal’ of ‘Zo doen we dat hier al jaren’ en ‘Ik weet het niet’.

Vervelende bijkomstigheid is dat het ons vastzet, minder flexibel maakt voor aanpassing. Stel je voor dat je in deze transformationele tijd niet in staat bent met veranderingen mee te gaan, niet in staat bent vanuit oplossingen te denken?

Gevolg

Wanneer je onvoldoende vanuit jouw waarden blijft leven, lijk je min of meer overgeleverd aan andermans grillen en die van de organisatie. Je mist werkelijke voldoening. 

 

3) ONTKENNEN – VAN – BEHOEFTEN  – PRINCIPE

Je hebt voor jezelf bedacht dat werk maar een deel van je leven is, dat het brood op de plank brengt. Maar is dat diep van binnen ook de waarheid? Boeit het je werkelijk niet dat je jouw kostbare tijd verdoet? Dat je weinig tot geen betrokkenheid meer ervaart bij dat onderdeel van je leven waar je zo ongeveer het grootste deel van je leven aan besteed? Ik noem dat ontkenning van behoeften. Je hebt geen idee wat je behoefte is, en daar valt niets aan te ontkennen.

Basisingrediënten voor geluk

In 2015 schreef ik mijn afstudeerscriptie voor de opleiding tot psychodynamisch therapeut. Ik was geïntrigeerd door beleving van geluk. Daarom ben ik op zoek gegaan naar de basisingrediënten voor geluk. In mijn onderzoek beschrijf ik 5 afweermechanismen gebaseerd op het boek ‘PRI en de kunst van bewust leven’ door Ingeborg Bosch. Zeer behulpzaam eens te kijken welke je herkent. Voor meer zingeving helpt het wanneer we onze afweer in kaart brengen en er nieuwe patronen voor in de plaats aanleren. Vul het volgende in voor toegang tot de gratis download.

Je naam (verplicht)

Je e-mail (verplicht)

 

Je zit vooral in je hoofd, en je lichaam heeft het nakijken. Dit houdt in dat je de mogelijkheid te weten wat je echt zou willen niet meer herkent. Het kan zijn dat een bewuste ervaring het bewustzijn blokkeert. Vaak gaat het ook over gestolde rouw. Oftewel vastgezette gevoelens en niet nagestreefde behoeften. (Mijn volgende blog wijd ik hier aan.) We zijn uit verbinding gegaan met het behoeftige deel in onszelf.

Gevolg

Je bent vooral afgevuurd op je cognities en te weinig op je innerlijk kompas. Je voelt je nergens écht thuis. Soms raak je verdwaald in
cynisme.

Het goede nieuws is dat verstrikkingen een schat aan informatie bieden over waar je nu staat in relatie tot je eigenheid.
Mooi uitgangspunt voor groei.

 

Herken je -deels- wat hierboven beschreven staat? Ben je die ratrace die jouw leven beheerst écht goed zat?

Dan heb ik goed nieuws voor je. Kweek meer eigenheid! Leer jezelf beter kennen door tenminste een aantal minuten per dag te investeren in jezelf. Oprechte aandacht voor jou begint bij jezelf. Het brengt je innerlijke rust en balans. Je zult merken dat anderen graag in je buurt zijn wanneer je innerlijke rust aan de buitenkant zichtbaar is. Het stelt je bovendien in staat milder naar jezelf te kijken en gemakkelijker keuzes te maken.

 

Wil je weten hoe je meer lichaamsbewustzijn kweekt? 

Lees dan mijn 7 tips voor meer lichaamsbewustzijn, inclusief hersenspinsels voor innerlijke rust. Vul het volgende in voor toegang tot de gratis download.

Je naam (verplicht)

Je e-mail (verplicht)

 

Vind je dit artikel interessant? Abonneer je dan nu op mijn nieuwsbrief.

Wat ik heb gemerkt is dat jullie reacties vaak nog veel meer duidelijk maken ten aanzien van dit onderwerp. Ik lees jullie comments dus graag.

Enne… Heb het goed – in de eerste plaats met jezelf.

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.