teamcoahing - vastgeroeste patronen - coach Leeuwarden - Friesland

Leef jij jouw mooiste leven?

Weten en vooral voelen wat je te durven hebt – en dat dan ook doen – geeft zin aan je bestaan

 

We kennen het allemaal; je wilt het een, maar doet het andere. Je wilt werk dat ertoe doet, en dat ervaar je nu niet, maar je bent al zo druk, dus die zoektocht kan je er echt niet bij hebben. Je wilt alleen op reis, maar dat kan je niet maken tegenover je gezin, dus wuif je je hartsverlangen algauw weer weg. Je droomt stiekem over minder werken en meer vrijheid om te doen wat echt raakt, maar de hypotheek moet betaald worden, dus je gaat door met de ratrace van alledag.

 

Voelen? Dat mag helemaal niet!

Nog voordat we iets een kans geven om uit te proberen, schakelen we ons IQ in om te besluiten vooral niet van het geijkte pad af te gaan. Ons EQ heeft vaak weinig te vertellen daar waar ons systeem spanning ervaart, want ons denken heeft voor ons bepaald dat HET NIET KAN.

Gisteren zegt mijn klant; ‘Eigenlijk ben ik in mijn leven geen enkele uitdaging aangegaan’. Alhoewel ik dat niet eens ben, want ze zit hier bij mij, laat ik haar woorden weerklinken. Later nog een vraag; ‘Hoe kom ik erachter wie ik ben en wat ik echt wil?’ Ik glimlach.Ze geeft het antwoord zelf al. Belangrijker nog dan de constatering dat ze nauwelijks buiten haar comfortzone experimenteerde, vind ik de vraag hoe dat zo gekomen is.

 

Puberen maakt het leven eigen

Vanuit onze jeugd vormen zich patronen. Deze ontstaan geheel vanzelf zonder dat we erover na hoeven denken. En dan komt er een puberteit waarbij we al deze patronen tegen het licht werpen, en uiteindelijk als adolescent besluiten welke goed zijn voor ons en welke we afstand van doen, omdat het niet die van ons zijn, maar bijvoorbeeld die van onze ouders.

Soms komen we niet aan puberen toe, omdat onze aandacht voor iets anders nodig is. Bijvoorbeeld wanneer je ouders geen goede relatie hebben, je te maken krijgt met een verlies, of wanneer je gepest wordt en je je hierdoor eenzaam voelt. Oftewel, wanneer je je ware zelf om een of andere reden hebt moeten verlaten.

 

Wil je weten wat je nu meteen al kunt doen?

Kweek meer eigenheid – begin nu!

De tweede levenshelft

En dan ben je rond je veertigste levensjaar. Je doet wat je doet. De dagen voltrekken zich, en toch voldoet het niet, dat leven zo. Diep van binnen weet je dat je iets te doen staat. Toch zet je geen stappen. En dat is eigenlijk heel erg logisch.

Verandering wordt door ons lichaam als stress waargenomen. Dat hele systeem van denken (hoofd), voelen (hart) en handelen (handen) staat met elkaar in verbinding. Tenminste…, dat is de bedoeling. Maar wanneer je als puber niet voldoende ruimte hebt ervaren je eigenheid vom te geven, dan kom je in deze fase van je leven in de knel.

 

Trouw aan jezelf?

We hebben niet genoeg ontdekt en ervaren hoe het is om naar onszelf te luisteren, en daaruit voortvloeiende keuzes te maken. Daarmee bedoel ik dat we de signalen van ons lichaam zijn gaan negeren. We zijn oppervlakkiger gaan ademen, en dus oppervlakkiger gaan leven. Mogelijk om gevoelens te dempen. Maar daardoor dempen we ook onze verlangens en onze durf. Oftewel, we zetten ons leven on hold.

Om te durven, hebben we het nodig om te weten. een diep weten van wie we zijn en door welke intrinsieke waarden we gedreven worden. Weet wij waar jij voor staat? En in hoeverre ben je daarin trouw aan jezelf? Jouw energieniveau spreekt jouw waarheid. Wees je bewust voor een gezond en waardevol leven. Ik gun het je.

Heb het goed!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.